Schaamte

Een SoulKey sessie; ( LBL en PLR) voor een man van 52)

Lees zijn eigen verslag.

Als kind was ik heel spontaan. Ik deed letterlijk alles wat er in me opkwam. Van gekke bekken trekken in combinatie met typische loopjes, onaardse geluiden produceren, zoveel mogelijk boterhammen in mijn mond stoppen en dan proberen te praten tot aan keihard zingen in een tunnel. Zonder enige gêne danste ik de wereld rond.

jong

Natuurlijk kreeg ik daar ook volop aandacht mee en dat was natuurlijk geweldig. Mijn vader zei in die tijd ook tegen mijn moeder dat hij zo hoopte dat die enorme spontaniteit zou blijven.

Dit heeft geduurd tot aan mijn 13e jaar. Maar toen kwam de grote omkeer. Mijn vader werd ziek en overleed een jaar later aan longkanker. Ik weet ondanks dat ik enorm van mijn vader hield, het heel goed kon accepteren dat hij overleed. Zoiets van… het kan iedereen overkomen in een gezin.

Maar het overlijden van mijn vader had wel een andere grote weerslag op mij.  Ik werd zo serieus dat al mijn spontaniteit verdween als sneeuw voor de zon. Zelfs zo erg dat ik me begon te schamen voor alles wat ik deed. Ik trok me volledig terug uit de wereld. Ik ging verder in mijn eigen gevoelswereld. Maarja ….als je als dromer verdergaat wordt je niet echt begrepen. Om dat weer te compenseren ging ik op mijn werk en in relaties pleasen om zo maar weer erkenning te krijgen voor wie ik was. In die periode hield ik me steeds meer bezig met spiritualiteit om zo antwoorden te krijgen over mijn leven vol schaamte.

En zo leefde ik ruim 35 jaar voort met mezelf in een soort kramp. Want als je je schaamt voor dingen die je doet in je leven zonder spontaan te zijn, leef je in een gevangenis zonder tralies.

Al die ingehouden momenten waarop ik me zelf kon uitdrukken liet ik voorbij gaan.
Ik begon te zien dat het leven uit schaamte me zo belemmerde en dat had een veel grotere invloed dan ik ooit had kunnen bedenken. Zo heb ik jaar in jaar uit me ingehouden om iets over mijn leven te vertellen, dus ik bleef gewoon maar luisteren naar mensen. Elke beweging die ik maakte was gecontroleerd en overwogen. Zelfs was ik me bewust van hoe ik zou overkomen bij mensen. Elke gedachte die ik had in bijzijn van mensen werd onder de loep genomen voordat ik iets zei. Ik schaamde me zelfs voor dingen als ik alleen was. Bijvoorbeeld als ik huilde of medelijden met mezelf had. Ook als ik een vreugde dansje wilde maken schaamde ik me.

Zo kwam ik erachter dat ik als kind een kernovertuiging had gecreëerd en die heeft als een rode draad door mijn leven heen gelopen. “IK BEN NIET GOED GENOEG”
Niet zo raar natuurlijk als je bedenkt hoe ik overkwam bij mensen als dromer die in zijn eigen wereld leefde (gevoelswereld) die nauwelijks reageerde.
Ik was daardoor heel traag van begrip en ik gaf mensen de indruk dat ik niet erg slim was. Probeer je voor te stellen hoe ik mij voelde als er een mop verteld werd en iedereen moest lachen, ik de mop niet begreep en meelachte als een boer met kiespijn uit schaamte dat mensen mij misschien dom zouden vinden.

De grote omkeer kwam nadat ik mijn eerste Soulkey sessie onderging. En mezelf afvroeg wat het me had opgeleverd om al die jaren in schaamte te leven. Het antwoord was natuurlijk….helemaal niets!! Sterker nog, de angst had me belemmerd om echt voluit te leven.

In de soulkey vorig leven sessie had ik in een vorig leven (1610) een opmerkelijk leven met een ernstige lichamelijke beperking. Zoals een compleet naar buiten vergroeide rechterhand en een beenlengte verschil van 10 cm. Ik was op 12 jarige leeftijd al een wees en ik werd niet geaccepteerd door de mensen door mijn beperking. Ik schaamde me tot op het bot voor mijn lichaam. Later in dat leven werd ik wel geaccepteerd door mensen omdat ik mensen ging helpen door te praten over hun levens en daarin hulp kon bieden. Ik werd zelfs gevraagd om bij de kerk diensten te gaan houden en ben dat dus ook gaan doen.

Ook heb ik vanuit een LBL kunnen zien hoe ik als ziel naar mijn huidige leven keek. Dat is ook een moment waarop je als ziel (compleet zonder angst) vrij naar je zelf kunt kijken. Het wat hilarisch op te zien hoe wij nu leven!!

Wat ik hiervan geleerd heb is dat we het leven veel te serieus nemen en we blijven te lang vast zitten in allerlei drama’s. We hoeven het leven alleen maar te volgen en voluit te leven. Dit heeft mij op het pad gezet om mijn schaamte te overwinnen. Ik ben heel dankbaar voor dit inzicht en kan SoulKey echt aanraden.